Saturday, December 18, 2010

Dr. Mahathir galak rakyat simpan emas

Utusan Malaysia
ARKIB : 18/12/2010

KUALA LUMPUR 17 Dis. - Tun Dr. Mahathir Mohamad menasihatkan orang ramai supaya menyimpan emas berbanding mata wang kerana nilai emas lebih terjamin dan sukar untuk jatuh.

Bekas Perdana Menteri itu berkata, nilai mata wang tidak terjamin kerana ia bergantung kepada pasaran tukaran mata wang dunia yang sentiasa berubah-ubah.

Menurutnya, ada kalanya nilai mata wang akan jatuh dengan teruk apabila berlaku sesuatu krisis kewangan di dalam sesebuah negara.

"Mata wang hanyalah sehelai kertas yang digunakan untuk mewakili nilai tertentu tetapi bukan nilai sebenar, namun emas boleh mewakili nilai sebenar kerana ia sebuah logam berharga di seluruh dunia.

"Simpanan emas lebih terjamin kerana fungsi komoditi itu sebagai penyimpan nilai kalis inflasi dan berdaya tahan terhadap ketidaktentuan ekonomi global yang sedang melanda ekonomi dunia ketika ini," katanya.

Dr. Mahathir berkata, suatu ketika dahulu, satu auns emas bernilai AS$30 (RM109.79) tetapi kini satu auns emas bernilai kira-kira AS$1,400 (RM4,390.40).

Beliau berkata, perbezaan antara menyimpan emas fizikal dan emas yang siap diproses (barang kemas, syiling emas) adalah dari sudut keuntungan.

Wednesday, December 15, 2010

Hal-hal Yang Mempengaruhi Harga Emas- Ehsan dari HIKMAH GOLD

Emas dalam jangka masa panjang akan sentiasa meningkat. Tapi dalam jangka masa pendek akan naik dan turun mengikut keadaan. Ada beberapa hal yang mempengaruhi naik turunnya harga emas di pasaran, iaitu:

1. Inflasi
Inflasi adalah kenaikan harga barang dan perkhidmatan. Pada keadaan normal, dalam setahun kadar inflasi ialah sebanyak 5%. namun jika berlaku kegawatan ekonomi, kadar inflasi boleh meningkat berkali-kali ganda dari kadar nomal. Khabar baiknya (bagi yang menyimpan emas), kadar inflasi tidak pernah mengalahkan kadar kenaikan harga emas. Semakin tinggi inflasi, semakin tinggi pula harga emas.

2. Kegawatan politik global
Jika berlaku peperangan di suatu negara, maka keadaan ekonomi negara tersebut akan terjejas. Dan sedikit sebanyak akan mempengaruhi keadaan ekonomi global. Sebagai contoh, perang di Iraq. Iraq adalah salah satu negara pengeluar minyak. Dengan berlakunya perang di sana, harga minyak telah mengalami kenaikan dan hal ini turut mempengaruhi harga emas. Hal ini akan diterangkan lebih lanjut pada point nombor 4.

3. Naik turun harga dollar
Di antara yang mempengaruhi harga emas adalah nilai MYR terhadap USD. Disebabkan harga spot emas dunia adalah dalam USD, maka sekiranya nilai MYR melemah terhadap USD, harga emas akan tinggi. Begitu pula sebaiknya.

4. Kenaikan harga minyak
Sekarang ekonomi ini dunia sangat bergantung pada harga minyak. Minyak dan emas adalah kawan yang sangat rapat. :) Setidaknya, itulah yang berlaku sejak 60 tahun terakhir. Jika harga minyak naik, harga barang dan perkhidmatan juga akan ikut naik. Termasuk harga emas.

5. Supply & demand
Semua harga barang dan perkhidmatan selalunya ditentukan oleh supply dan demand. Jika berlaku high demand bersamaan dengan low supply, maka harga akan melambung tinggi. Begitu pula sebaliknya. Hal yang sama juga berlaku untuk harga emas. :)

kAJIAN KENAIKAN HARGA EMAS DAN HARGA SILVER OLEH sendukemas.blogspot.com

Assalamualaikum...dan Salam Sejahtera...


Bertemu lagi kita pada entry terbaru hari ini...wah, mesti pembaca2 ada yang kata kat saya, asal harga emas naik je, baru nampak artikel baru, kalau turun senyap jer, hehe...Sebenarnya masa harga turun hari tu, saya sibuk dengan pembeli2 emas yang nak ambil kesempatan nak beli masa harga tengah murah. Sebab tu tak sempat nak update blog. Jumaat lepas, harga emas telah naik mendadak dari USD 1390/oz terus keUSD 1416/oz hanya dalam masa beberapa jam. Mengikut sumber, saya dapat tahu kenaikan ini disebabkan tindakan Amerika mencetak lagi dollar baru bernilai USD300 billion! Wah, Bulan lepas baru cetak USD600 billion.Daripada pembacaan saya terhadap graf kitco, harga emas telah meningkat sebanyak 29% (lihat graf di atas) dan Perak pula meningkat sehingga 77% pada tahun ini (lihat graf di bawah), ekoran tindakan oleh bank2 dan pihak kerajaan yang telah menambah bertrillion dollar Amerika di dalam pasaran bertujuan melancarkaan aliran wang di pasaran tempatan sekaligus merancakkan semula aktiviti ekonomi Amerika.Kebimbangan terhadap ketidakstabilan ekonomi Amerika dan krisis kewangan di Eropah juga menjadi faktor timbulnya spekulasi yang mengatakan lebih banyak wang kertas akan dicetak bagi memulihkan kembali keadaan ekonomi semasa, sekaligus melemahkan nilai dollar dan meningkatkan harga Emas, Perak dan komoditi berharga yang lain.

Mungkin para pembaca agak kehairanan dengan artikel saya pada kali ini tidak hanya berkisar kepada emas semata-mata, tetapi kali ini ada cerita mengenai Silver atau Perak. Hah...silver pulak dah...kenapa saya kata silver? Sebab Public Gold sebenarnya bukan sahaja mengeluarkan emas tetapi juga silver, dalam bahasa orang kampung dipanggil perak...hehe.

Sebelum ni, terus terang saya tak pernah mengkaji sejarah rekod kenaikan harga Public Silver secara berkala, hanya tumpu pada harga emas sahaja. Tetapi berita kenaikan harga silver yang naik laju daripada emas telah membuka mata saya. Ya, khabar dari En. Syukor Hashim, potensi harga silver untuk menjadi double price dianggarkan mengambil masa selama 2 tahun lagi! Wah...ini bermakna kita masih mempunyai masa untuk membuat keuntungan! Ini hasil kajian yang saya sempat cari untuk membandingkan peratusan kenaikan harga emas dengan silver.

Peratusan Kenaikan Harga Emas Public Gold sejak
28 Januari 2010
20 gram Public Gold = RM 2640

7 Disember 2010
20 gram Public Gold = RM 3238

Kenaikan sebanyak 22.7%
Jika jual pada hari ini, tolak harga jual 6%, untung 16.7%
bersamaan RM 404!!!

Peratusan Kenaikan Harga Emas Public Silver sejak
28 Januari 2010
1 kilo Public Silver = RM 2322

7 Disember 2010
1 kilo Public Silver = RM 4003

Kenaikan sebanyak 72.4%!!!
Jika jual pada hari ini, tolak harga jual 15%, untung 57.3%
bersamaan RM 1081!!!

Berbaloi jugak melabur dalam silver ni ye...adik beradik emas jugak lah...

siapa berminat, leh cntct saya...nak jadi ejen dengan modal cuma beli emas atau silver yang berharga 20k saja (promosi sampai 31 Disember ni saja), thn depan modal nak jadi ejen naik 100k.