Wednesday, December 22, 2010

Gold price to peak at $1500/oz: PwC- CommodityOnline

Published on: December 20 2010 12:30 GMT

LONDON (Commodity Online): The continuing bull run in gold price has been the most talked about commodities subject matter in 2010. Now, as the year ends to a close, there is heightened speculation, predictions and analysis going around the world as to where will be the yellow metal price in the year 2011.

While gold bulls like Jim Rogers have predicted that the yellow metal price would soar to $2000 in the coming decade, precious metals pessimists have often argued that gold price would crash, thanks to the inflated value that people are attaching to gold.

Now, as we enter 2011, the main questions are:
Is gold price going to surge or crash? Is gold price in a bubble?

Gold will continue to shine throughout 2011, but the price of gold will peak around $1,500 per ounce, says a new survey by global consultancy PricewaterhouseCoopers (PwC).

The survey that PwC carried out among top executives and investors of 44 mining companies said that gold price will continue to rise in 2011 as investors are confident about the intrinsic value of the commodity and thus they continue to pile money into the yellow metal.

But around 40% of the executives were of the opinion that though gold price will continue to soar, the price of the yellow metal will peak around $1,500 per ounce.

The survey, conducted by PwC's Canadian Mining Group, said that the correlation between the rising price of gold and the increase in merger and acquisition activity in the mining sector was the one similarity between the current gold price and that of the 1980s.

"Currently, our deals team is seeing a surge in M&A activity in the mining sector, and the 1980s were no different," the report said.

Here are some key points on gold price in the PwC survey:

**The price of gold will peak around $1,500 per ounce.

**There is a slight increase in the number of companies that hold derivative or forward sales contracts to lock in the price of gold. However, 64% of companies that indicated they do use derivatives or forward sales contracts are required to do so as an explicit condition of financing.

**Hedging remains unpopular as both AngloGold Ashanti and Resolute Mining both closed out their hedgebooks in 2010. One of the few companies bucking the trend is Sumitomo Mining, which extended their September 2009 options hedging to limit the company's exposure to varying gold prices between July 2012 and June 2013.

**Since investors want their shares in mining companies to benefit from gold prices increases, and since there are no clear signs of adverse price movements, why lock your company into such a contract?

**It will be interesting to see in the coming months if companies that have located marginal deposits of gold will kick-start their production-moving forward faster with a project then they would under ‘normal' circumstances.

**On stepping up gold reserves, 78% of respondents reported organic brownfield exploration, 54% favored organic greenfield exploration, and 37% supported acquisitions as their top three methods of replacing gold reserves.

**Majority of the companies responding to the survey said they are applying a price of $1,000 per ounce to their gold reserves.

**45% survey respondents said they will use proven and probable reserves as their base to support asset carrying values, while 52% will use proven and probable, "plus resources likely to be moved into this category based upon the company's track record (i.e. ‘value beyond proven and probable')."

Source: http://www.commodityonline.com/news/Gold-price-to-peak-at-$1500oz-PwC-34773-3-1.html

Sunday, December 19, 2010

Perak sebagai Alternatif Pelaburan-HIKMAH GOLD

Perbandingan harga emas dan perak berbeza setiap hari, bulan dan tahun. Dalam video di bawah, dimaklumkan bahawa perbandingan harga emas dan perak pada tahun 2009 adalah 69:1. Harga 1 gram emas bersamaan harga 69 gram perak pada tahun 2009.
video

Pada hari Jumaat, 17hb Disember 2010, perbandingan harga 1 oz troy (bersamaan 31,10 gram) perak dan emas mengikut www.kitco.com adalah USD 29 : USD 1376 atau 47:1.

Mari kita hitung, berapa banyak kenaikan hrga perak berbanding emas dalam setahun terakhir.
= ( 69 - 47 ) / 47
= 22 / 47
= 0.468
= 46.8 %

Kenaikan harga perak setahun terakhir ini lebih baik berbanding emas sebanyak 46.8 %. Wow!

Pada tahun hadapan, kenaikan harga perak dijangka akan lebih baik lagi. Banyak sebab yang membolehkan hal itu berlaku. Sekarang dikatakan lombong perak tiada lagi. Bermakna perak yang ada sekarang adalah berasal dari kitar semula. manakala sektor industri perlu kepada penggunaan perak yang banyak. Ketika demand lebih besar dari supply, maka harga perak akan melambung tinggi.

Jadi, sekarang adalah peluang terbaik untuk melabur perak di samping tetap melabur emas. Saya sudahpun mula melabur perak dalam bentuk Dirham Kelantan. Kenapa saya memilih Dirham Kelantan? Dapatkan jawapannya pada entry yang akan datang, insya Allah.

Saturday, December 18, 2010

Dr. Mahathir galak rakyat simpan emas

Utusan Malaysia
ARKIB : 18/12/2010

KUALA LUMPUR 17 Dis. - Tun Dr. Mahathir Mohamad menasihatkan orang ramai supaya menyimpan emas berbanding mata wang kerana nilai emas lebih terjamin dan sukar untuk jatuh.

Bekas Perdana Menteri itu berkata, nilai mata wang tidak terjamin kerana ia bergantung kepada pasaran tukaran mata wang dunia yang sentiasa berubah-ubah.

Menurutnya, ada kalanya nilai mata wang akan jatuh dengan teruk apabila berlaku sesuatu krisis kewangan di dalam sesebuah negara.

"Mata wang hanyalah sehelai kertas yang digunakan untuk mewakili nilai tertentu tetapi bukan nilai sebenar, namun emas boleh mewakili nilai sebenar kerana ia sebuah logam berharga di seluruh dunia.

"Simpanan emas lebih terjamin kerana fungsi komoditi itu sebagai penyimpan nilai kalis inflasi dan berdaya tahan terhadap ketidaktentuan ekonomi global yang sedang melanda ekonomi dunia ketika ini," katanya.

Dr. Mahathir berkata, suatu ketika dahulu, satu auns emas bernilai AS$30 (RM109.79) tetapi kini satu auns emas bernilai kira-kira AS$1,400 (RM4,390.40).

Beliau berkata, perbezaan antara menyimpan emas fizikal dan emas yang siap diproses (barang kemas, syiling emas) adalah dari sudut keuntungan.

Wednesday, December 15, 2010

Hal-hal Yang Mempengaruhi Harga Emas- Ehsan dari HIKMAH GOLD

Emas dalam jangka masa panjang akan sentiasa meningkat. Tapi dalam jangka masa pendek akan naik dan turun mengikut keadaan. Ada beberapa hal yang mempengaruhi naik turunnya harga emas di pasaran, iaitu:

1. Inflasi
Inflasi adalah kenaikan harga barang dan perkhidmatan. Pada keadaan normal, dalam setahun kadar inflasi ialah sebanyak 5%. namun jika berlaku kegawatan ekonomi, kadar inflasi boleh meningkat berkali-kali ganda dari kadar nomal. Khabar baiknya (bagi yang menyimpan emas), kadar inflasi tidak pernah mengalahkan kadar kenaikan harga emas. Semakin tinggi inflasi, semakin tinggi pula harga emas.

2. Kegawatan politik global
Jika berlaku peperangan di suatu negara, maka keadaan ekonomi negara tersebut akan terjejas. Dan sedikit sebanyak akan mempengaruhi keadaan ekonomi global. Sebagai contoh, perang di Iraq. Iraq adalah salah satu negara pengeluar minyak. Dengan berlakunya perang di sana, harga minyak telah mengalami kenaikan dan hal ini turut mempengaruhi harga emas. Hal ini akan diterangkan lebih lanjut pada point nombor 4.

3. Naik turun harga dollar
Di antara yang mempengaruhi harga emas adalah nilai MYR terhadap USD. Disebabkan harga spot emas dunia adalah dalam USD, maka sekiranya nilai MYR melemah terhadap USD, harga emas akan tinggi. Begitu pula sebaiknya.

4. Kenaikan harga minyak
Sekarang ekonomi ini dunia sangat bergantung pada harga minyak. Minyak dan emas adalah kawan yang sangat rapat. :) Setidaknya, itulah yang berlaku sejak 60 tahun terakhir. Jika harga minyak naik, harga barang dan perkhidmatan juga akan ikut naik. Termasuk harga emas.

5. Supply & demand
Semua harga barang dan perkhidmatan selalunya ditentukan oleh supply dan demand. Jika berlaku high demand bersamaan dengan low supply, maka harga akan melambung tinggi. Begitu pula sebaliknya. Hal yang sama juga berlaku untuk harga emas. :)

kAJIAN KENAIKAN HARGA EMAS DAN HARGA SILVER OLEH sendukemas.blogspot.com

Assalamualaikum...dan Salam Sejahtera...


Bertemu lagi kita pada entry terbaru hari ini...wah, mesti pembaca2 ada yang kata kat saya, asal harga emas naik je, baru nampak artikel baru, kalau turun senyap jer, hehe...Sebenarnya masa harga turun hari tu, saya sibuk dengan pembeli2 emas yang nak ambil kesempatan nak beli masa harga tengah murah. Sebab tu tak sempat nak update blog. Jumaat lepas, harga emas telah naik mendadak dari USD 1390/oz terus keUSD 1416/oz hanya dalam masa beberapa jam. Mengikut sumber, saya dapat tahu kenaikan ini disebabkan tindakan Amerika mencetak lagi dollar baru bernilai USD300 billion! Wah, Bulan lepas baru cetak USD600 billion.



Daripada pembacaan saya terhadap graf kitco, harga emas telah meningkat sebanyak 29% (lihat graf di atas) dan Perak pula meningkat sehingga 77% pada tahun ini (lihat graf di bawah), ekoran tindakan oleh bank2 dan pihak kerajaan yang telah menambah bertrillion dollar Amerika di dalam pasaran bertujuan melancarkaan aliran wang di pasaran tempatan sekaligus merancakkan semula aktiviti ekonomi Amerika.



Kebimbangan terhadap ketidakstabilan ekonomi Amerika dan krisis kewangan di Eropah juga menjadi faktor timbulnya spekulasi yang mengatakan lebih banyak wang kertas akan dicetak bagi memulihkan kembali keadaan ekonomi semasa, sekaligus melemahkan nilai dollar dan meningkatkan harga Emas, Perak dan komoditi berharga yang lain.

Mungkin para pembaca agak kehairanan dengan artikel saya pada kali ini tidak hanya berkisar kepada emas semata-mata, tetapi kali ini ada cerita mengenai Silver atau Perak. Hah...silver pulak dah...kenapa saya kata silver? Sebab Public Gold sebenarnya bukan sahaja mengeluarkan emas tetapi juga silver, dalam bahasa orang kampung dipanggil perak...hehe.

Sebelum ni, terus terang saya tak pernah mengkaji sejarah rekod kenaikan harga Public Silver secara berkala, hanya tumpu pada harga emas sahaja. Tetapi berita kenaikan harga silver yang naik laju daripada emas telah membuka mata saya. Ya, khabar dari En. Syukor Hashim, potensi harga silver untuk menjadi double price dianggarkan mengambil masa selama 2 tahun lagi! Wah...ini bermakna kita masih mempunyai masa untuk membuat keuntungan! Ini hasil kajian yang saya sempat cari untuk membandingkan peratusan kenaikan harga emas dengan silver.

Peratusan Kenaikan Harga Emas Public Gold sejak
28 Januari 2010
20 gram Public Gold = RM 2640

7 Disember 2010
20 gram Public Gold = RM 3238

Kenaikan sebanyak 22.7%
Jika jual pada hari ini, tolak harga jual 6%, untung 16.7%
bersamaan RM 404!!!

Peratusan Kenaikan Harga Emas Public Silver sejak
28 Januari 2010
1 kilo Public Silver = RM 2322

7 Disember 2010
1 kilo Public Silver = RM 4003

Kenaikan sebanyak 72.4%!!!
Jika jual pada hari ini, tolak harga jual 15%, untung 57.3%
bersamaan RM 1081!!!

Berbaloi jugak melabur dalam silver ni ye...adik beradik emas jugak lah...

siapa berminat, leh cntct saya...nak jadi ejen dengan modal cuma beli emas atau silver yang berharga 20k saja (promosi sampai 31 Disember ni saja), thn depan modal nak jadi ejen naik 100k.

Monday, December 6, 2010

Awal Muharram


SELAMAT MENYAMBUT AWAL MUHARRAM DARI TEAM KEDAI EMAS MUSLIM @ BRO

Sunday, December 5, 2010

Kaedah Pengiraan Orang Bijak



Pengiraan Untuk 1 Tahun

Duit Kertas:

RM 1,000.00 - 4% (kadar inflasi setahun) = RM 1,000.00 (nilai sebenar RM960)

Emas:

RM 1000.000 + 40% (kadar kenaikan emas setahun)= RM1400

Kesimpulan:

Tepuk dada tanya iman, dalam bentuk ape yg sepatutnye kite simpan harta kite itu..


Monday, November 29, 2010

Majlis Ilmu Emas

Yang berminat sila call Master dealer Muslim (019-9478686)/ Master Dealer Wazir (019-9362935). Jangan tak hadir. Rugi sangat2..

Monday, November 22, 2010

LAGI ARTIKEL TERBAIK UNTUK DIKONGSI BERSAMA - Hukum Dalam Perniagaan Emas

Hukum Dalam Perniagaan Emas oleh Saudara Ubaidillah Harun melalui Sabdasufi - link

Tuesday, November 16, 2010

Peluang Perniagaan Emas Public Gold

Ahad - 21/11/2010 - 8.30 malam – 10.30 malam
Seminar Peluang Perniagaan Emas Public Gold Kelantan Public Gold Kelantan Branch
Tingkat 1, Lot 257
Jalan Kebun Sultan
Kota Bharu (sebelah Public Bank)

Isnin - 22/11/2010 - 8.30 malam – 10.30 malam
Seminar Peluang Perniagaan Emas Public Gold Kuala Terengganu Ming Star Hotel
Jalan Sultan Zainal Abidin
Kuala Terengganu (Kg. Ladang)

Monday, November 15, 2010

Seminar Financial Justice: Gold, Dinar & You

Financial Justice: Gold, Dinar & You

On behalf of Public Gold, I would pleased to invite you, our respective dealer/master dealer to attend our incoming seminar as below:-

Title : Financial Justice: Gold, Dinar & You
Date : 4th Dec 2010
Time : 10am – 5pm
Venue : Kompleks Tabung Haji, Kelana Jaya, Selangor, Malaysia
Speakers : 1. Mahaguru Syukor bin Hashim
2. Associate Professor Mahamad Hakimi Ibrahim
3. Associate Prof Ahamed Kameel Mydin Meera
(Author of the books The Islamic Gold Dinar and The
Theft of Nations)
4. Dr. Azizuddin
5. Dr. Zuhaimy
Entrance fee : Dealer RM50.00
Non-Dealer RM60.00

We would be pleased and honored if you would participate at the seminar by BRINGING NON-DEALER together.
For registration, please contact Muslim-019 9478686

WISH TO SEE YOU THERE !!!
Thank you!
Regards PFGI

Kebangkitan Emas

Wednesday, November 3, 2010